Na slovenskej pivovarníckej scéne došlo k zaujímavému presunu. Hlavným sládkom nového bratislavského pivovaru General bude Miro Bandžuch. Jeho meno je na slovenskej scéne dobre známe. Okrem pôsobenia v Hostinci Richtár Jakub, stojí aj za projektom Behind The Hills.
Nová výzva
Pivovar General je zatiaľ poslednou ohlásenou novinkou na bratislavskej pivnej scéne. Svojou veľkosťou sa zaradí medzi väčšie minipivovary na Slovensku, v samotnom hlavnom meste bude najväčší. Aj to lákalo Mira, aby prijal ponuku rozbehnúť pivovar z pozície hlavného sládka. „Bola to výzva rozbehnúť úplne nový pivovar, ťažké rozhodnutie to naozaj nebolo,“ hovorí pre portál oPive.sk Miro.
Ako prezrádza, nešlo o rozhodnutie, ktoré sa zrodilo náhle. „Bavili sme sa na túto tému s majiteľmi už veľmi dlho, takže ja som bol veľmi rád, že som túto príležitosť dostal,“ prezrádza. Keďže pivovar ponúkne väčšiu kapacitu, svojim pivom osloví aj širšie publikum. „Ja dúfam, že pivá, ktoré bude General prinášať pod mojím „sládkovanim“, sa u ľudí stretnú s radosťou,“ nádeja sa.
Kým niečo začína, niečo končí. Jeho ďalšie pôsobenie u Richtára Jakuba je málo pravdepodobné. „Ako som spomínal aj v minulom rozhovore so stránkou oPive.sk, ďakujem Jánovi za veľkú príležitosť, ktorú mi poskytol. V tomto smere sme už ukončili plodných pár rokov spolupráce, takže variť by som tam už nemal. Aj keď, ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy a vždy sa rád pôjdem pohrať s varňou aj u Richtára,“ prezrádza.
Premena na kočovníka
Nie sú to však všetky novinky, ktoré Miro má. Jeho súkromný projekt Behind The Hills sa mení z domáceho pivovaru na kočovný. „Chcel som značku Behind The Hills povýšiť z homebrew na kočovnú a začať variť pivo aj pre ostatných. Homebrew ostáva, ale len ako moja testovacia prevádzka pred uvedením piva von,“ naznačuje.
A v ktorých pivovaroch by chcel svoje pivo variť? „Heineken Hurbanovo (craft minimálne 500 hektolitrov naraz je výzva), Asahi (už len kvôli tej nádhernej budove), veľmi rád by som varil napríklad aj v Pilsner Urquell a podobných,“ smeje sa Miro a už vážnejšie dodáva, že v tomto smere nemá vyhranený vkus. „Mne je naozaj jedno, kde by som uvaril pivo. Určite kdekoľvek, kde dostanem príležitosť, budem sa cítiť dobre a myslím si, že si budeme mať čo povedať s každým, koho tam stretnem,“ rozmýšľa nahlas.
Aj v tejto súvislosti vznikla otázka, aký bude osud jeho obľúbeného piva Smoked Porter, ktoré síce vymyslel on, ale nájdeme ho v ponuke pivovaru Stupavar. „Aj Smoked Porter (Stupavar) aj Roggen (ŽiWell) aj ostatné pivá (Žil Verne) ostávajú v portfóliu pivovarov, v ktorých/pre ktoré boli navarené. Samozrejme, pri každej várke chcem byť prítomný. Sú to samozrejme moje deti, tak nechcem, aby ich vychovával niekto iný,“ uzatvára rozprávanie Miro Bandžuch.