Nová doba. Pivovar Clock prepisuje rekordy a ukazuje cestu

Pivovar Clock

Niektoré pivné zmeny prídu na pivný trh pomerne rýchlo, iné sa uplatňujú pomalšie, ale o to viac zasahujú celý sektor. Novodobým fenoménom a faktorom, ktorý môže výrazným spôsobom zmeniť pomery na trhu, je nárast obľuby nealkoholického piva.

Prepisovanie rekordov

O zaujímavom „úkaze“ informoval pred pár dňami český magazín Newstream. Ten priniesol informáciu, že český pivovar Clock tento rok zaznamená rekordný výstav. Kým vlani navaril 9 090 hektolitrov piva, tento rok bude atakovať hranicu 10-tisíc hektolitrov.

O výrazné rasty predaja sa postaralo pivo, ktoré asi mnohých prekvapí. Pivovar varí 40 druhov piva, najpredávanejším sa prvýkrát stalo nealkoholické pivo Krystus. To prekonalo desiatku Hector, ktorá bola najpredávanejším pivom v uplynulých rokoch. Len pre zaujímavosť, prvé nealkoholické pivo navaril Clock len v roku 2022.

„Trend rastu nealkoholických pív bude pokračovať. Ľudia dnes chcú jesť a piť zdravo a alkohol je tak trošku na pranieri. Tiež chuťový profil dobrého nealko piva ľudia tak rozdielne nevnímajú,“ uviedol konateľ pivovaru Jiří Andrš.

Clock pritom tento rok navarí asi 600 hektolitrov nealkoholického piva. Podľa Andrša konzumenti v poslednej dobe odklonili od silnejších pív, avšak tradičný ležiak si svoje pozície drží. Pivovar pritom väčšinu piva predáva v Prahe.

Nová doba

Nárast záujmu o predaj nealkoholického piva je pritom výrazný. Nealko už dávno nie je len okrajovou alternatívou pre vodičov. V Česku aj na Slovensku sa z neho stáva významný segment trhu a jeho výroba v posledných rokoch rastie.

Spotrebitelia čoraz častejšie siahajú po pive bez alkoholu kvôli zdraviu, životnému štýlu aj túžbe „byť pri spoločnosti“, no bez následkov.

V Česku zaznamenali pivovary v roku 2024 rekordné objemy výroby nealkoholického piva vrátane ochutených variantov. Záujem o túto kategóriu rastie už niekoľko rokov a veľké značky priznávajú, že nealko tvorí čoraz väčšiu časť ich portfólia. Podiel predaja sa v niektorých prípadoch vyšplhal z jednotiek na desiatky percent.

Na Slovensku je trend podobný. Produkcia neochuteného nealkoholického piva stúpla z približne 144-tisíc hektolitrov v roku 2023 na 166-tisíc hektolitrov o rok neskôr – čo predstavuje vyše 15-percentný nárast. Do výroby sa okrem veľkých hráčov zapájajú aj menšie remeselné pivovary, ktoré skúšajú ponúknuť alternatívu buď klasickému ležiaku, alebo k vrchne kvaseným pivám.

Prečítajte si aj

Plzeňský Prazdroj: Nealkoholické pivá tvoria už 16 percent nášho predaja

Snímka: FB/Pivovar Clock