Pivná Praha vie vždy prekvapiť. Podniky, ktoré stoja za pozornosť (2. časť)

Pivovar Lod

Minulý diel nášho putovania Prahou sme ukončili dilemou, kam ísť ďalej. Pivovar Prokopák bol vzdialený asi hodinu cesty od Břevnovského pivovaru a bol nutný aj prestup. Čo by nebolo také zlé, keďže som s tým počítal, avšak už bolo dosť neskoro poobede a tak sme sa vybrali do Pivovar & Café Lajka, ktorý sa nachádza v Bubenči.

Pivovar & Café Lajka

Na mojich postrehoch na FB stránkach som sa párkrát dočítal, že by to mala byť pre mňa česť tam ísť a popri tom boli tiež odporúčania a samé superlatíva. Tieto vety vo mne aktivujú ostražitosť, tak som sa tam veľmi neponáhľal.

Teraz však bola príležitosť, tak som ju využil. Miesto je také hipsterské, skôr v pozitívnom zmysle slova. Ponuka nápojov je široká, dá sa sem ísť aj s nepivnými ľuďmi. Ponuka jedál je krátka, taká bistrová. Hotdogy aj single párky, mäsové aj vegánske, vareniky, pelmene, toasty, hermelín a ešte niečo viac.

Praha Lajka

Na výčape bolo šesť pív, ochutnal som štyri. Dal som si pivo Strelka, čo mala byť  odsmädová desítka. „Desítka“ to bola, o tom, potom, avšak odsmädová ani omylom. Sladové pivo, chmeľ v nedohľadne, zopár silných vád sa tam však našlo. Nuž náš vzťah sa rozhodne nezačal ružovo.

Pivo Saison Houblon’e 12° náš vzťah výrazne vylepšilo. Ovocné estery, slad, citrusové chmele, jednoducho skvelý nachmelený Saison. Grisette FE mi chutil, že veľmi. Tento štýl nie veľmi často v ponuke pivných miest v Čechách a na Slovensku.

Osviežujúce, na 3,9% alkoholu prekvapivo chuťovo intenzívne, s ovocnými estermi, korenistosť z kvasníc, avšak aj slad. Veľmi dobré.

Pozitívne naladený som poľavil v ostražitosti a dal som si pivo Miss Sam, čo bola NEIPA. Poľavenie v ostražitosti máva niekedy fatálny následok, tu však ani nie. Pivo bolo presne taká NEIPA, akú mám rád. Ovocná, džúsová a tiež príjemnou chmeľovou horkosťou.

Obsluha bola veľmi milá a nápomocná. Čo mi chýbalo je nejaká hipsterská krémová polievka, ale to je len také tiché frflanie. Vrabce čvirikali, že vraj budú končiť, nenechajme sa však ovplyvniť čvirikaním. Rozhodne ak budete v Prahe, choďte tam.

Beer Geek Bar

V sobotu po absolvovanom polmaratóne, teda Monika ho absolvovala, sme sa vybrali na krátku prechádzku na námestie Jiřího z Poděbrad. Dali sme si jedlo v podniku s názvom Boršč, inak tam podávajú dobre načapovaného Krahulíka.

Aj keď to nebolo cielené, zamierili sme do svojho času najrešpektovanejšej pivnej inštitúcie a to Beer Geek Bar. Pamätám si časy, keď sa už krátko po otvorení, začal napĺňať. Teraz to bolo komorné, čo nám vyhovovalo.

Praha - Beergeek

Chceli sme ísť na chvíľku, nakoniec sme sa zasedeli, keďže prišli miestni chlapci. Na výčapoch je 31 pív. Keďže v čase našej návštevy prebiehala slovenská akcia, tak veľkú časť obsadil Čierny Kameň, Hostinec, VooDoo, Herrenwald a asi aj iné pivovary.

Obsluha bola skvelá, ústretová, mala prehľad, pivá boli dobre ošetrené. Nebudem vás unavovať, čo všetko som/sme ochutnali, dávam do pozornosti mojim ležiakovým ľuďom, pivovar Kročehlavy. Ochutnal som  desiatku aj dvanástku a bol som veľmi spokojný. Dá sa tu aj najesť a dobre. Keď sme odchádzali, bolo už plno.

Loď

V nedeľu sme mali na pláne Vyšehrad a zámok v Tróji. Po naozaj dlhom čase som navštívil pivovar Loď. Boli sme hladní a Loď bola blízko, tak prečo nie. Na výčape boli tri stálice a jeden špeciál.

Pivovar Lod

Tmavý Indian Pale Lager. Tmavý ležiak to bol, to jó, Pale ani nie a ani Indian. Taký zľahka nachmelený tmavý ležiak. Jedlo však bolo tak dobré, ako som si pamätal. Ak budú nejaké nové pivá v sortimente, tak sa tam zastavím, ak  ste tu neboli, tak určite loď navštívte.

Strahovský pivovar

V pondelok sme boli na Petříne a tak nastal čas na premierovú plnohodnotnú návštevu Strahovského pivovaru. Asi dvakrát som tu bol pre pivo, na návštevu som nemal chuť. Za mňa je to taká turistická reštaurácia. Jedlo je dobré, pivo tiež, ale celé je to miestami rýchlejšie ako McDonald’s.

Praha - Strahovský pivovar

Ideálne kombo je prísť, objednať, zjesť, vypiť a odísť. Nikto vás samozrejme nevyháňa avšak ten „fíling“ tam je. Mocný. Obsluha bola rezervovaná, bez úsmevu, avšak keď bolo treba nápomocná.

Čo bolo pre mňa sklamaním bola skutočnosť, že zo štyroch pív mali tri. Polotmavé, tmavé a hosťujúce. Jedlo varia skvelé, pivá boli fajn, aj keď ich špeciály mám radšej. Môj dojem z ponuky pív bol však smutný. Nevadí, ja sem už tak skoro neprídem.

Keďže chcem navštíviť ideálne všetky pivovary v Prahe, môj hlavný dôvod návštevy bol „check in“. Ak ste tam však neboli, spojte návštevu s Petřínskou rozhľadňou, prípadne so Strahovským štadiónom.

BeerGeek Pivoteka

Potom sme sa vybrali na Olšanské hřbitovy. Po návrate sme sa ešte zastavili na nákupy v Beer Geek pivotéke. Je to asi moja najobľúbenejšia  pivotéka. Výber bol veľký, bolo z čoho vyberať. A bolo aj čapované pivo. Viedli sme pivné reči, dobre bolo. Rozhodne odporúčam, dajte si však pzoro je to pivná Čierna diera.

Římska pivovar

A nastal čas na posledný pivovar. Tu som už bol, prvýkrát, keď bola posledná rozlúčka s maestrom Karlom Gottom. Vtedy tam bol pivovar Osseg. V roku 2024 zmenili majiteľa a tým aj názov. S Ossegu sa stal Římska pivovar.

Římska pivovar

Sládek ostal ten istý, personál z časti tiež, mobiliár rovnako. V ponuke boli  ležiaky, desiatka a dvanástka, Red Ale a dva špeciály. Ležiaky fajn, Red Ale nebol ani fajn, ani nič. Veľa karamelu, žiaden chmeľ nebolo cítiť ani vo vôni, ani v chuti.

Hazy Pale ale bol osviežujúci, moderne nachmelený, tak jemne. XI India Pale lager je, alebo v čase návštevy bola novinka na výčape. Toto pivo mi chutilo, stredne sladové telo, veľmi dobre nachmelené, chmeľmi Amarillo a Simcoe.

Jedlo bolo fajn, podnik bol poloplný, určite sa však neskôr zaplnil. Obsluha bola milá a aj informovaná a nápomocná. Aj po zmene majiteľa funguje podzemie, v čase našej návštevy sa tam pripravovali na kvíz.

Opäť jeden príjemný výlet v Prahe a to nie len pivne. Návšteva Prokopáku mi nevyšla, nebol som na žiadnej lokalite Hostivařského pivovaru, stále mi uniká Sousedský Pivovar Bašta a nedávno otvorili pivovar Kulivá Hora. A je toho viac. Program na ďalší výlet by sme mali, len sa vybrať do Prahy. Buďte v strehu.

Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade

Prečítajte si aj

Pivný Cardiff: Mesto, v ktorom sa pivár nebude nudiť