V článku o Dubline som spomenul, že sme boli behať v Cardiffe. Teda Monika bola behať. Ja som sa venoval pivnej agende. Wales pre nás ako pivná destinácia takmer neznámy. Poznáme Tiny Rebel, pred rokmi bol na našom trhu pomerne slušne zastúpený. Možno poznáte Brains SA. Viac asi ani nie.
Aktívnych pivovarov je však vo Walese až 105 (zdroj: Ratebeer), čo nie je málo. Kým sa Monika pripravovala na polmaratón, ja som si spravil domácu úlohu a hľadal pivne zaujímavé miesta.
Nakoniec mi v zozname ostalo sedem miest. Sústredil som sa na pivovarské výčapy a samotné pivovary. Ubytovanie sme trafili strategicky dobre – väčšina podnikov bola v „walking distance“, niektoré dokonca skoro v susedstve.
Tiny Rebel
Tap room pivovaru Tiny Rebel bol skoro susedstve. Cez vodu. Pivovar varí pivo od roku 2012. Získali niekoľko ocenení, a hlavne – ich pivá mi chutili. Tento trojposchodový podnik bol pri mojej prvej návšteve v sobotu večer plný. Pri stoloch, kde nikto nesedel, boli rezervácie.
Obsluha sa nado mnou zľutovala a dovolila mi sadnúť si kým neprídu ľudia, ktorí mali stôl rezervovaný. Nakoniec boli veľkorysí a zmestili sme sa všetci. V podniku je na výčape 18 pív a odhadom tak stovka fliaš v chladničkách. Centrálny výčap je dole, ale menšie výčapy sú minimálne na vrchnom poschodí v oboch miestnostiach. Pivo sa objednáva priamo pri bare.
Tento podnik som si obľúbil na prvý hlt. Obsluha bola milá a ochotná poradiť, aj keď bol podnik plný. Návštevníci neboli nervózni, ani keď im alkohol stúpal do žíl. Zvláštne bolo, že v sobotu sa podnik behom asi dvoch hodín úplne vyprázdnil – všetci odišli niekde inde za zábavou. Keď som však odchádzal už nastupovala druhá „smena“ návštevníkov a podnik sa opäť zaplnil.
Samozrejme, neostalo to len pri jednej návšteve. Počas nášho pobytu som tu bol denným návštevníkom. V nedeľu a pondelok bolo pochopiteľne menej ľudí, avšak prázdny nebol.
Pri písaní týchto riadkov som normálne vysmädol. Sortiment bol pestrý, aj tu prevažovali pivá štýlov IPA. Prekvapivo dobrý bol Kleiner Rebell Zeitgeist, Märzen, ktorý by sa nestratil ani v Nemecku. Absolútnymi hviezdami však boli Tiny Rebel Dirty Stop Out (Oatmeal Stout) a Tiny Rebel Silky Cashmere (Session IPA). Tento podnik veľmi odporúčam.
Mad Dog
Po „dlhej štreke“ po ceste domov, som za dve minúty dorazil do pivovaru Mad Dog. Pivovar vznikol v roku 2014, no v roku 2020 sa dostal pod nútenú správu. Neskôr ho kúpili otec so synom a od marca 2022 je tento rodinný pivovar opäť v plnej sile. Sortiment zahŕňa širokú škálu štýlov, ich pivá sú vegan friendly a Core range je Ggluten-Free.
Priestor je jednoduchý, ale veľkorysý – čistý, bez kudrliniek. Proste výčap. Na výčape je 10 pív, za ním stál výčapník, ktorý vedel o pive a pivovare úplne všetko. Čapoval deväť pív a jeden cider. Potešilo ma, že mali ochutnávkové doštičky s tromi pivami na jednej. Prvá sada obsahovala tieto pivá: Kölsch, Red Ale (vraj tradičný waleský štýl) a APA. Kölsch bol výborný, ani v Kolíne by sa nestratil. Ďalšie dve pivá boli tiež veľmi dobré a ľahko pitné.
Po chvíľke rozhodovania som si dal ešte jednu sadu: Dunkelweizen, Stout a Session IPA. Hviezdou bol tmavý pšeničák, no ani ostatné pivá nesklamali. Nakoniec som neodolal a dal si tretiu sadu, ktorá obsahovala Hazy IPA, Brut Session NEIPA a Cherry Bomb. Posledná z nich bola vyslovene zlá, ale ostatné boli výborné. „Kapurkový“ drink bol Gwynt y Ddraig Orchard Gold – cider, ktorý bol trochu sladší, než by som chcel, ale inak v pohode.
Podnik bol veľmi priateľský, a keď v deň polmaratónu otvorili o 12:00, aby sa bežci mohli rehydrovať, ukázali veľkú ochotu a ústretovosť. „Brewery tour“ stojí 25 libier a zahŕňa ochutnávku deväť pív. Mňa pustili aspoň na chvíľu spraviť si pár fotiek, keďže som si ich už ochutnal. Super podnik, odporúčam.
Brewhouse & Kitchen
Na druhý deň Monika úspešne odbehla polmaratón. Keď sa zregenerovala, šli sme sa prejsť parkom a náhodou sme narazili na Brewhouse & Kitchen. Kecám, žiadna náhoda to nebola – podnik bol v mojom zozname.
Zvonku vyzerá ako horáreň a jeho interiér je zariadený v podobnom duchu a je veľkoryso zariadený. Hneď po vstupe je na rane výčap, kde je 10 kohútov, v miestnosti naľavo je pivovar s reštauráciou a vpravo reštaurácia.
Podnik funguje ako gastropub so širokou ponukou jedál: burgre, fish and chips, steak, pečené kura a ďalšie. My sme prišli na pivo. Ochutnávková doštička s ôsmimi pivami bola kvalitatívne kolísavá. Najviac mi chutil Tiger Bay (Oatmeal Stout), tesne nasledovaný English IPA Marvelous Medicine. Najhoršie dopadla nízkoalkoholická APA Entity. Dali sme si aj cider Juicy Crush – osviežujúci a britský.
The City Arms
Ďalším podnikom bol typický britský športový pub The City Arms, ktorý je dvorným podnikom pivovaru Brains, ktorý varí od roku 1882. V pondelok bolo prázdnejšie a práve prebiehala akcia na caskové pivo – pinta za 1 £!
Dostal som ponuku ochutnať všetky Caskové pivá. Najviac mi chutil Old Ale The Rev James Original, ktorý bol plný čokolády, karamelu, prítomný bol aj chlebový slad a aj slušná dávka chmeľu. Obsluha fajn, ceny v pohode, dokonca veľmi lacné, pokiaľ ste šli po akcii. Na výčape boli aj iné pivá od makropív až po napríklad Salopian. Ten bol dobrý, avšak viac som už neskúmal, nakoľko som prišiel na pivá Brains.
A to bolo všetko. Pozorný čitateľ si všimol, že som hovoril o siedmych miestach. Správne. Pipes Brewery & Tap je však otvorený len v piatok a sobotu a my sme mali naplánovanú návštevu v nedeľu. A to isté sa stalo aj s Crafty Devil Cellar Bar and Shop, len iný deň. Úplne zámerne som vynechal Brewdog, ktorý má podnik v Cardiffe, spomenúť som ho však chcel. Možno ho vy navštívite.
Ceny v Cardiffe sú vyššie ako na Slovensku, ale v porovnaní s Dublinom nižšie. Obsluha bola všade skvelá, vzdelaná, pivá rôznorodé. Mesto je skvelé nielen pivne – nájdete tam najstarší fungujúci „record shop“ na svete, hrad, záliv, pasáže a mnoho ďalšieho.
Cardiff silno odporúčam – a to nemusíte ísť behať polmaratón. Ak ste tieto riadky dočítali až sem a redakcia mi to neskrátila, mám pre vás ponuku: rád zorganizujem pivno-kultúrno-historický výlet na mieru do Cardiffu. Dobre bude! Pokojne mi napíšte.
Text a snímky: Imrich Nógell, Beermalade
Prečítajte si aj
Sprievodca pivnou Valenciou. Ktoré podniky sa oplatí navštíviť