Pivná zábava pre pokročilých. Spravte si doma degustačný večer

Degustácia

Je koniec roka a možno práve to je obdobie, kedy máte viac času a chcete si ho spríjemniť nejakou zábavou. Máme pre vás tip, ako spraviť z popíjania piva možno aj spoločenskú udalosť. Chceli by sme vás inšpirovať k tomu, aby ste si doma spravili degustačný večer.

Ako na to? Pripravili sme pre vás jednoduchý návod a rady, ako vnímať pivo ešte o čosi viac, ako pri bežnom popíjaní.

1. Čistota pol zážitku

Na začiatku musíme zdôrazniť, že základom k prechutnaniu piva je čistý pohár. Možno vám táto poznámka vyvolá úsmev na tvári, aj naše skúsenosti zo sociálnych sietí nám však ukazujú, že mnoho pivárov sa chváli pivným pohárom, ktorý je špinavý. Rozoznať to môžete jednoducho, na stene pohára sa tvoria bublinky.

2. Čo budete piť?

Ak už máte poháre nachystané, asi by ste mali rozmýšľať nad tým, čo si do nich nalejete. Vybrať sa môžete v podstate dvomi cestami.

Prvá odhalí rozmanitosť a pestrosť pivnej ponuky. Na degustáciu si vyberiete viacero pivných štýlov. Od klasického ležiaku, cez kyseláče, pivá štýlu IPA, APA, NEIPA až po silné pivá štýlu Imperial Stout či Barley Wine.

V takomto prípade začínate jednotlivú degustáciu vždy od najslabších a najsvetlejších  pív až po najsilnejšie a najtmavšie. Na tomto poradí si dajte záležať, lebo  piva s vyšším obsahom alkoholu sú chuťovo intenzívnejšie a ak ich dáte na začiatok, slabšie piva už tak neoceníte.

Druhou cestou degustácie je porovnávanie pív toho istého štýlu. Pokojne si nakúpte päť až šesť  ležiakov a s partiou ich anonymne degustujte. Ideálne je, aby ste nepoznali meno piva a jednotlivé degustačné kúsky bodovali. Na konci degustácie môžete vytvoriť rebríček. A verte tomu, že výsledok vás môže prekvapiť.

Degustácia

3. Prečisťujte chuťové poháriky

Ak degustujete viacero pív v sérií, nevyhnutnou súčasťou prechutnávania je tzv., čistenie chuťových pohárikov. Inak povedané, ak chcete naplno odhaliť celý potenciál piva, je dobre medzi jednotlivými pivami čosi zjesť.

Ideálne sú chuťovo nevýrazné potraviny ako neúdený syr, biele pečivo či šunková saláma. Samozrejmosťou je pohár čistej vody. Že malý kúsok jedla môže zmeniť vnímanie piva je fakt. Skúste sa napríklad piva napiť pred jedným sústom a po ňom. Rozdiel vás môže prekvapiť.

4. Vizuál hrá úlohu

Základ pre degustáciu máme nachystaný, môžeme postupne ochutnávať. Prvým krokom pri ochutnávkach je vizuálna kontrola piva. Ako prvé by ste mali skontrolovať farbu piva. Tá môže veľa napovedať. Platí, že tmavšie pivá sú chuťovo bohatšie a naopak.

Ďalším parametrom, ktorý sledujeme je pena. Tá môže byť hustejšia, alebo redšia. Neexistuje pritom univerzálna verzia peny, ktorú by sme mohli označiť za správnu. Pri každom pivnom štýle je štandardom niečo iné.

5. Vôňa prezradí veľa

Predtým ako sa z piva napijete, musíte ho ovoňať. Práve čuch môže prezradiť veľa. Aj z našich skúsenosti vieme, že toto môže byť zábavná časť degustácie, kedy každý môže v pive objaviť nejaký nový rozmer.

Najmä pri vrchne kvasených pivách a výraznejšie chmelených kúskoch je spektrum vôni v podstate neobmedzené. Vôňa však môže k napitiu nielen lákať, ale aj odrádzať. Môže byť znakom toho, že pivo je buď staré (zoxidované), alebo skazené.

Degustácia

5. Chuť rozhoduje

Až po vizuálnom pohľade a ovoňaní pristupujeme k ochutnaniu. Ochutnávajte pritom po malých dúškoch a snažte sa postupne identifikovať všetky spektrá chute od sladkej, slanej, kyslej až po horkú.

Kým vinári pri degustácií môžu víno vypľuvnúť, pivári to nerobia. Dôvod je jednoduchý, pivo má byť horké a chuťové poháriky rozoznávajúce horkosť sú pri koreni jazyka.

Pri pive pritom platí, že každý pivný štýl môže zvýrazňovať iný rozmer. Ak vás bavia ovocné tóny, hľadajte štýly ako IPA, NEIPA, ak preferujete kávové tóny, pozerajte po štýloch ako Stout či Imperial Stout, kysláče vás zasa prekvapia sviežosťou a ľahkosťou.

6. Bavte sa a porovnávajte

O pive sa bavte, bodujte a porovnávajte. Uvidíte, že aj takýto degustačný večer môže zmeniť pohľad na pivo a jeho pestrosť. Ak chcete pitie piva ešte viac ozvláštniť, degustujte pivo anonymne a až následne zistite, čo ste pili. Pre pokročilejších môže byť zábavnou formou aj rozlišovanie pivných štýlov či anonymné priraďovanie pív k ich výrobcom.

Nebojte sa experimentovať

Odborníci poukazujú na to, aby ste sa s pivo nebáli experimentovať. „Ak chcete svoj domáci degustačný zážitok povýšiť na vyššiu úroveň, skúste si k pivu zvoliť vhodné jedlo. Použite napríklad podobné ingrediencie a koreniny. Ak máte pivo s výraznými ovocnými tónmi (napr. citrusovými), pridajte do jedla rovnaké ovocie alebo šťavu z nich,“ vysvetľuje Monika Kottmanová, odborníčka na párovanie jedla a piva spoločnosti HEINEKEN Slovensko.

Ako ďalší príklad uvádza pšeničné pivo. „Použite do jedla klinčeky, koriander alebo pomarančovú kôru. Rovnaké chute nájdete aj v pšeničnom pive.  K horkým pivám sa hodia jedlá  s plnou chuťou a s výraznou horkosťou, napríklad  sýty humus z cíceru či zelená paprika, ktorá má výrazne horkú chuť,“ približuje.

Pri takomto párovaní stavte aj na kontrast. „Namiesto podobných chutí môžete tak s istotou staviť aj na kontrast chutí. Sladké pivo môže krásne kontrastovať so štipľavými jedlami. Menej tradičnou, ale zaujímavou je aj kombinácia piva so sladkými dezertami. Niektoré pivá sa vyslovene hodia k sladkým čokoládovým, kávovým alebo k ovocným dezertom,“ naznačuje Kottmanová a uvádza, že tmavé pivo, na ktorého výrobu sa používa aj tmavý pražený slad, perfektne ladí s čokoládou, kávou a dezertami z nich.

Snímky: Wavebreakmedia_micro, Master1305, pikisuperstar/ Freepik


Pivná akadémiaUznajme si to, napriek tomu, že je pivo populárne, v porovnaní s takým vínom málo spoločensky uznávané. A je to škoda. Pivo je nápoj kráľovský a výnimočný. To, čo všetko sa ukrýva za pivom je pre mnohých neznáme. Aj preto sme sa rozhodli spustiť seriál Pivná akadémia. S podporou spoločnosti HEINEKEN Slovensko chceme každý mesiac priniesť zaujímavé čítanie, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o pive a v neposlednom rade zlepšiť pivnú kultúru.

Snímky: HEINEKEN Slovensko