Hluškár, tak sa volá pivovar, ktorý sa pripravuje v Turčianskych Tepliciach. Za jeho prípravou stojí Michal Oravkin, ktorý má za sebou zaujímavý pivný príbeh, ktorého vyvrcholením má byť otvorenie vlastného pivovaru. Čo-to už kvôli nemu preskákal.
Nápad na ceste
Podobne ako v iných prípadoch, aj v prípade Michala stál na začiatku impulz, ktorý viedol k myšlienke postaviť vlastný pivovar. „Idea vlastného pivovaru sa vynorila počas turistiky, keď som v lete 2018 šiel Cestu hrdinov SNP. Popri tom, ako som pil pivo na útulni za Kráľovou hoľou, som sa začal s myšlienkou vlastného pivovaru pohrávať,“ vysvetľuje pre portál oPive.sk Michal.
Myšlienku o založení pivovaru zvažoval nasledujúce mesiace. Chcel si byť totiž istý, či nejde náhodou o chvíľkové poblúznenie. „Myšlienka pretrvala a rozhodol som sa do toho pustiť. Mal som šťastie, že som mal aj podporu rodiny a že môj dobrý kamarát bol pri zrode remeselného pivovarníctva vo Vietname – toho času tam už mal rozbehnutý pivovar a bol ochotný ma zaučiť do remesla,“ približuje.
A tak sa vybral do ďalekej Ázie, aby pričuchol pivovarníckemu povolaniu. „Vo Vietname som pivo varil šesť mesiacov. Tu som s pomocou môjho mentora navaril aj svoje úplne prvé pivo. Prešiel som si všetkými procesmi a pozíciami. Varili sme na manuálnej päť hektolitrovej varni, všetko sme robili ručne, takže za tým bolo aj dosť driny, najmä keď sme varili dve várky za deň,“ opisuje svoje pivné začiatky Michal.
V procese prípravy
Michal je už na Slovensku a vybavuje všetky povolenia, aby mohol svoj pivovar postaviť. Nakoniec, o tom, že v Turčianskych Tepliciach sa chystá pivovar sme informovali už pred rokom. Aktuálne čaká Michal na vydanie územného rozhodnutia.
„V tejto dobe sa nedá odhadnúť, kedy bude otvorený, ale pevne veríme, že budúcu sezónu už áno,“ vysvetľuje pivovarník. Hluškár bude svojou kapacitou jeden z najväčších minipivovarov na Slovensku. Ročná kapacita bude 20-tisíc hektolitrov ročne.
„V pivovare bude aj pilotná varňa, kde budeme experimentovať a tvoriť nové receptúry. V druhoch pív nebudú z našej strany hranice,“ približuje Michal s tým, že pivovar bude mať nastavené podmienky tak, aby vedel produkovať viacero rôznych pív naraz.
Plány s pivovarom sú veľké. „Naša filozofia je aj v ponúknutí našich kapacít iným remeselným pivovarom za dostupných podmienok, nech dostanú priestor aj tí, ktorí vedia variť pivo a nemajú možnosť vybudovania vlastného pivovaru,“ konštatuje Michal.
Napriek tomu, že pivovar ešte nestojí, pivo s názvom Hluškár sa môže objaviť na trhu. „Už sme boli nedočkaví, keďže sa náš vlastný projekt naťahuje. Rozhodli sme sa navariť prvé litre v kočovnej spolupráci,“ hovorí Michal s tým, že pivo dodá len pár podnikom.
Prečítajte si aj
Slovák robí sládka v Indii: Zákazníci sa pýtajú, kedy do piva dávame banány
Snímky: Archív MO