Pivovar Buntavar: Poľahky najlepší podnik v okolí

Buntavar 02

Vo Svite, obklopený Baťovými domčekmi v anglickom štýle, je v budove pri plavárni Buntavar. Z terasy vidno tatranské štíty a od barpultu technológiu. Všetko sa tu leskne čistotou. V podniku je len pár hostí, no kapacita by stačila na peknú firemnú párty. Prvej miestnosti vojvodí poriadne veľký bar a sedačka, druhá miestnosť je zariadená troma veľkými stolmi s rovnými lavicami. Na stenách sú rôzne pivné výjavy a množstvo zaslúžených ocenení a poďakovaní. Pre deti je pripravený sud s omaľovánkami a pastelkami. Trošku nezmyselne na TV beží VH1 a z reproduktorov slovenské rádio (toto sa v priebehu večera zmení v prospech VH1). Dá sa platiť kartou a majú wifi.

Jedlá sú len studené, najmä klasické chuťovky k pivu ale aj zvláštnosti ako kačacie prsíčka či hovädzinka s parmezánom. Keďže sú to položky inde nezvyklé, minuli sa. Dávam si teda hermelín a šovdru. Obsluha v zložení one-woman-show, časom posilnená, bez problémov zvláda v expresných časoch roznášať objednávky aj pripravovať jedlá.

Na výčape sú 4 pivá a v chladničke ešte o dve viac. Summer Ale 10, Pils 11, EPA14, Stout 12, Honey Ale 15 a Stout 12. Každé pivo je podávané v inom, viac-menej zodpovedajúcom pohári.

Summer Ale 10
Začínam ľahkým Summer Ale 10, ktoré je úplne slamovo žlté, s pevnou hustou penou, zemito-ovocnou vôňou a príjemnou, no razantnou horkosťou. V Buntavare ejly vedia.

Hermelín je rafinovane rozrezaný na dve polovice, pričom na jednej sú čierne a zelené olivy a na druhej modré a zelené hrozno. Každá polovica je navyše dochutená inými bylinkami. Na šovdre (od Knižku?) toho veľa nevymyslíte, takže len chren a horčica.

Buntavar 03

Pils 11
Pils 11 je krásne číry, mierne diacetylový ležiačik s peknou kvetinovou chmeľovou vôňou, jemnou no trvácnou penou, plnou chuťou a horkosťou, ktorá neruší a pivo výborne dopĺňa. O triedu vyššie ako podobný štýl z Popradu.

Stout
To, čím je Buntavar slávny, sú stouty. Ich RIS (Russian imperial stout) je legedárny a spravidla všade vypitý viac než expresne. Jeho mladší brat Stout 12 ho ničím nezahanbuje. Je to vynikajúci dry stout s riadnou dávkou chuti pražených sladov a kávy, takmer bez ovocia (možno trošku sliviek, ale vážne len trošku) a s minimom trieslovín. Vyššia teplota podávania by nezaškodila.

Buntavar 01

EPA 14
Trpí prechladením tak ako stout. Inak má nádhernú gaštanovú farbu, béžovú hustú penu, chmeľovú vôňu reznutú ihličím a chuť lieskových orieškov. Prekvapivo málo ovocia a dosť vysoká horkosť. Po ohriatí sa rozvinie plnosť aj komplexnosť.

Weizen
Weizen si dávam z fľaše. Vraj z výčapu je ešte lepší no aj toto je skvostné pivo. Vo vôni aj banány, aj klinčeky, aj koriander, pena plná a krásne drží. Vysoké nasýtenie dodáva perlivosť a vyvažuje plnú chuť. Keďže majú súdnosť, podávajú ho bez citrónu.

Je to síce jediný podnik vo Svite, ktorý som navštívil, no v kontexte regiónu je poľahky najlepší v okolí. Málinko škoda čisto studenej kuchyne, no čo sa atmosféry a hlavne kvality pív týka, nemá lokálnu konkurenciu.

****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.

Článok bol aktualizovaný