Rok 2020 môžeme označiť za jeden z najťažších v novodobej histórii Slovenska. Sektor gastra naplno zasiahli opatrenia, ktoré paralyzovali tisícky podnikov aj podnikateľov. Ťažké chvíle museli riešiť aj pivovarníci. Aj preto bude naša koncoročná pivovarnícka anketa trocha iná. Pivovarníci v nej budú bilancovať, ale aj odhadovať vyhliadky na ďalší rok. Dnes sa za rokom 2020 obzerá Vojtech Tĺčik, majiteľ pivovaru Eliáš.
Dá sa nájsť na roku 2020 niečo pozitívne? Donútila vás situácia zaviesť nejaké zmeny, ktoré vám môžu v budúcich rokoch pomôcť?
Dlho mi trvalo, kým som našiel z roka 2020 niečo pozitívne. Zlého bolo viac ako dobrého. Tie zlé skutočnosti v podvedomí vyvoláva Covid.
Za pozitívne považujem výsledok „rozumu“, kde sme všetci inak začali rozmýšľať a začali sme intenzívnejšie diverzifikovať našu výrobu… (na jednej stoličke nemôžeme riadiť). Situácia, ktorá sa vytvorila v našich životoch, zmenila zrejme navždy náš svet, ako sme to poznali doteraz.
Pivovary budú rátať straty. Ako ste na tom vy? Viete fungovať v obmedzenom režime, alebo máte existenčné problémy?
Ekonomika výroby a predaja piva, úplne prepadla! Presadzujú sa len veľmi kvalitné pivá (vyrábame päť druhov) a za zníženú cenu, ktorá pokryje len skutočné výrobné náklady. Zamestnancov sme neprepustili a ich mzdy sú čiastočne hradené z rodinného rozpočtu.
Najviac sa ukazuje, že končí zlatá doba, kedy sa minipivovary množili a končí doteraz istá investícia do tohto produktu. No i napriek ťažkému obdobiu, malé pivovary prinášajú novú energiu do regiónov, dodávajú príčinu novým debatám na tému PIVO.
Občania sa začínajú zaujímať, ako sa pivo varí, z akých surovín, objavujú sa nové chute, ba máme príklady, že rodičia sa zaujímajú o takéto remeslo, zaujímajú sa o stredné potravinárske školy. Naša spoločnosť „NIELEN OVOCIE…“ pracuje na takomto projekte.
Aký krok vlády by ste v tejto situácii privítali? Môžu vám v tomto smere pomôcť aj fanúšikovia piva?
Pre podporu malých pivovarov vláda mohla urobiť mnoho a za malé peniaze. Podľa mňa treba zaviesť 4-dňový pracovný týždeň, aby ľudia mohli použiť časť svojho života v zdravom prostredí na vidieku, na svojich farmách alebo v spoločnostiach kde sa varí dobré pivko, kde sa pečie teľacie mäsko a prevádzkuje farmárska potravinárska výroba.
Vláda by mohla podporiť spoluprácu malých a veľkých pivovarov. Vzájomne si pomáhať, učiť sa o nových technológiách alebo učiť sa spoločne bádať aj v medzinárodnom obchode, v štúdiách o vode, ako najdôležitejšej zlúčenine potrebnej pre život rastlín, živočíchov ale aj potrebnej na výrobu dobrého pivka.
Fanúšikovia piva, pre spestrenie života a aj podpory malých pivovarov, by sa mohli navzájom zjednotiť a zorganizovať návštevy malých pivovarov po Slovensku s podporou štátu a krajských podporných systémov na kultúru vzdelania.
S akými ambíciami vchádzate do roka 2021? Budete robiť v portfóliu ponúkaných pív nejaké zmeny?
Spoliehame sa na nášho sládka, ktorý navrhuje v spolupráci s SPU Nitra nové receptúry, skúša niekoľko variantov, nové slady a receptúry chmelenia. Pripravujeme rozšíriť sortiment o špeciál pivo s britským sladom a novou českou odrodou chmeľu. Chceme dosiahnuť pivo s jemnou horkosťou, s priateľným stupňom alkoholu, len ako čapované pivo, s fľašovaným tohto piva sa nepočíta. Revolúciu začíname potichu s ochrannou značkou ELIÁŠ.
Prečítajte si aj
Galgan: Mal to byť rok rozvoja a expanzie, nakoniec sme hasili problémy