Lučenecký pivovar Franz chystá pomerne nezvyčajné rozširovanie kapacít. Kým bežne pivovary vymieňajú varne či dokupujú do svojich priestorov nové tanky, na juhu stredného Slovenska využijú trocha iný model.
Druhá prevádzka
Spoločnosť Ecolution, ktorá prevádzkuje pivovar, predložila úradom zámer, podľa ktorého chce vybudovať nové priestory mimo terajšieho pivovaru. Nenájdete v nich však varňu. Pivo chce totiž variť na aktuálnej technológii a prostredníctvom cisternového vozidla voziť do novej prevádzky.
„Uvarené pivo v priestoroch prevádzky pivovaru Franz na ulici M. Rázusa č.87/11 bude dopravené v cisternách do prevádzky na ulici Z. Nejedlého č. 8, čerpadlom prečerpané do horizontálnych nerezových CK tankov a kvasných kadí,“ píše v zámere investor. Po následnom odležaní má byť pivo plnené do fliaš či sudov v novej prevádzke.
Vzdialenosť medzi oboma prevádzkami nie je veľká, deliť ich bude len ulica. Obdobné usporiadanie nie je až také neobvyklé. Zväčša ho však majitelia riešia potrubím, resp. tzv. „pivovodom“. Prenášanie prostredníctvom „cisternového vozidla“ ako to plánuje pivovar, je však pomerne neobvyklé.
Hlavne ležiaky
Majiteľ pivovaru zároveň prezrádza, že v prevádzke bude šesť 20- a dve 10-hektolitrové ležiacke tanky, kapacitu doplnia dva 20-hektolitrové a jeden 10-hektolitrový CK tank. Majiteľ zároveň poodhalil štruktúru výroby. Produkcii dominuje svetlý ležiak a svetlé výčapné pivo (po 25 percent), po desať percent potom zaberajú Summer Ale 11°, Brown Ale 13°, Black IPA 16°, Pilsen Ale 11° a pšeničné pivo.
Kedy dôjde k presunu výroby je nateraz neznáme. Pivovar otvoril svoje brány začiatkom minulého roka a za krátky čas svojej existencie získal viacero fanúšikov. Za zmienku stojí aj strieborná korunka za pšeničné pivo Žltý kabát, ktorú pivovar získal tento rok na Slovenských pivných korunkách.
Snímka: Tančiareň a pivovar Franz