Pivovar Hvezdoň: Na tento rok máme pripravených veľa zmien

Pivovar Hvezdoň

Rok 2020 môžeme označiť za jeden z najťažších v novodobej histórii Slovenska. Sektor gastra naplno zasiahli opatrenia, ktoré paralyzovali tisícky podnikov aj podnikateľov. Ťažké chvíle museli riešiť aj pivovarníci. Aj preto bude naša koncoročná pivovarnícka anketa trocha iná. Pivovarníci v nej budú bilancovať, ale aj odhadovať vyhliadky na ďalší rok. Dnes sa za rokom 2020 obzerá Michal Mojžiš, spolumajiteľ a sládok Pivovaru Hvezdoň.

Dá sa nájsť na roku 2020 niečo pozitívne? Donútila vás situácia zaviesť nejaké zmeny, ktoré vám môžu v budúcich rokoch pomôcť?

Prekážky vytvárajú človeku možnosť posúvať sa vpred. Rok 2020 bol rokom prekážok a obmedzení, ktoré boli ale nevyhnutné vzhľadom k celosvetovej situácii. Náš malý pivovar bol zameraný výlučne na sudové pivko, ale bez plnenia do fliaš by sme nepredali takmer nič. Pozitívne je paradoxne to, že sme boli do toho prinútení. Plus vznikol popri výrobe čas aj na premýšľanie, ako ďalej.

Domnievam sa, že aktuálne máme z oficiálnych pivovarov najmenšiu kapacitu na Slovensku. Veľmi som sa pobavil nad hodnotením pivka jedného degustátora, že máme „slušnú technológiu“ (kto hodnotí technológiu by snáď mal mať aspoň bazálne vedomosti o pivovare). Tá je totižto značne neekonomická a zastaralá. Všetky pivká idú cez spilku a chladíme priestorovo.

Dvaja ľudia z kvalitných remeselných pivovarov nechceli veriť, že čo degustovali bolo zo spilky (také dobré 🙂 ). Slovo paradoxne použijem znovu, lebo ja som „na spilke nikdy nechcel kvasiť“. Porovnávať naše pivko s možnosťami splilky s inými pivkom vyrobeným v CKT je ako porovnávať osobák so športiakom. Uvedomujeme si, že konzument čaká vždy to najlepšie – preto na zapojenie čakajú nové na mieru vyrobené CK tanky a verím, že sa posunieme o krok dopredu smerom k vyššej kvalite a možnostiam plnohodnotného využitia chmeľu a kontroly kvasenia. Na druhej strane pilotný projekt Petra Hudáka bol unikátny a zaslúži si uznanie a obdiv.

Pivovary budú rátať straty. Ako ste na tom vy? Viete fungovať v obmedzenom režime, alebo máte existenčné problémy?

Červené čísla, značne obmedzený režim. Chválabohu nemáme existenčné problémy.

Aký krok vlády by ste v tejto situácii privítali? Môžu Vám v tomto smere pomôcť aj fanúšikovia piva?

K prvej otázke – pandémia SARS-CoV-2 a najnovšie mutácie spôsobili ekonomike škody po celom svete. Nová vláda vhupla do tohto megaproblému a neočakávali sme veľké kompenzácie. Pomohlo by ale zrušenie spotrebnej dani a kompenzácie strát príjmov pre zamestnancov. Gastro sektoru a potravinovej výrobe by pomohlo plošné zníženie DPH ako je tomu v iných štátoch.
Druhá otázka v sebe obsahuje aj odpoveď.  Ďakujeme všetkým fanúšikom poctivého, živého, remeselného pivka a želáme zdravý a úspešný rok 2021.

S akými ambíciami vchádzate do roka 2021? Budete robiť v portfóliu ponúkaných pív nejaké zmeny?

Bude toho dosť. Inštalácia nových CKT, chladenia a inovácii, spustenie e-shopu, vyriešenie problému sťahovania pivovaru, otvorenie vlastného výčapného miesta v Hviezdoslavove a ponuka nášho pivka pre vodákov v Eliášovciach – Pod krížom (kam ich srdečne pozývame). V ponuke budeme mať stálice, ale budeme robiť aj niečo nové – nechajte sa prekvapiť. Experimenty sú vo fáze verifikácie … darmo, vedecká duša sa nezaprie…

Prečítajte si aj

Berhet: Museli sme stopnúť prevzatie pivovarskej technológie