Pivovar Lanius: Keď pivo vôbec nekorešponduje s kuchyňou

Služobná cesta má zaviala do večne slnkom zaliateho Trenčína, takže mi neostáva nič iné, než navštíviť hlavnú miestnu pivovarskú atrakciu: Lanius.

Priestor reštaurácie a pivovaru je nádherný. Pekný zrekonštruovaný meštiansky dom so zjavne historickou pivnicou, krásne členený na viacero “izieb” a malou terasou na námestí. Veľa miest na sedenie aj s možnosťou uzavretých spoločností. Proste pekná hospoda. Majú ochutnávkový set 8 čapovaných pív, čo s vďakou využívam.

Amber ale 11                                    

Vodnaté, prakticky bez vône, s rýchlo padajúcou penou a intenzívnou no nie drsnou horkosťou. Jemne orieškové. Priemer.

Nonsthop IPA  11

Rovnaký vodový charakter, ľahké, jemne chmeľové a kvetinkové, trošku škriabe v krku. Ultimátny hasič smädu.

Bohemian ale 12

Veľmi zaujímavý jemne kvasničný charakter vo vôní, o poznanie plnšie telo, jemný kvetinový chmeľ. V chutí trochu medové, skoro až cítim včelí peľ. Veľmi podarené pivo. Toto si chcete dať k jedlu.

Lanius

Weizen 13

Padajúca pena, zatuchnutá vôňa, banány a klinčeky takmer necítiť. Nemá žiadnu vážnu „vadu“ ale ani charakter. V podstate silno pripomína burčiak. Žiadna sláva.

American Pale Ale 13

Vo vôní konečne nejaký chmeľ. Telo ľahké, pivo je hlboko prekvasené a primerane horké. Spolu s Bohemian ale zatiaľ patrí do top 2.

Ginger Berliner 13

Dostal som Weisse mit Schuss s malinovým sirupom. Podľa mňa úplne zbytočne, pivo nie je vôbec priveľmi kyslé aby sa nedalo piť bez sirupu. Je veľmi príjemné, piteľné a zábavné. Zázvor necítiť vôbec. Ale pre tu srandu… v pohode zábavné pivo.

Red Rye IPA 15

Kalné, hutné konečne s pevnou penou. Vo vôní cítiť med a marhule, no v chutí sladké nie je. Korenistost ráže je veľmi príjemná a intenzívna. Horkosť je primeraná aj keď sa na jazyku drží dosť dlho. Pre mňa osobne veľmi nebezpečná namotávka.

Belgian Abbey Dubbel 17

Tu sme už v serióznych témach. Mohlo to dopadnúť veľmi zle, ale našťastie nemáme v pohári rozpustené Bon Pari. Sme niekde na pomedzi medzi Sherry a Barleywine. Pivo je dosť kyslé a neviem si predstaviť vypiť ho viac ako ochutnávkové deci. Ako digestív úplne super.

Ja som s pivom spokojný, okrem Weizenu žiaden fail, aj keď jedenástky sa dajú urobiť aj lepšie. K jedlu volím plnú porciu Bohemian Ale.

Grilovaná krkovička: ochutená super, ale práca so základnou surovinou nula bodov. Flák mäsa vytiahnutý z mrazáku a hodený na gril bol tvrdý, suchý, gumový a vôbec nezodpovedal kvalite piva. Chren z konzervy, ohrievané zemiaky a vlastne absencia akejkoľvek snahy o gastronómiu delí podnik na dve časti. Pivo dosť v pohode, krkovička piata cenová. Alebo inak: pivo na úrovni Meštianskeho pivovaru na Dunajskej, ale jedlo na úrovni Meštianskeho rozhodne nebolo.

Na Trenčín celkovo asi adekvátne, čo ja viem. 3 z 8 pív vážne dobre, jedlo ťažký priemer. Ale som rád, že som to konečne mohol skúsiť v mieste vzniku.

****

Na našich stránkach môžete nájsť pivné zápisky Petra Hudáka. Domovariča, degustátora a predovšetkým fanúšika dobrého remeselného piva. Pravidelne putuje po podnikoch a testuje pivo, ale aj jedlo. Nájdete ho aj na Facebooku, kde vytvoril skupinu Súkromné pivné zápisky.

Prečítajte si aj

Pivovar Kastelán? Lepšie ako v Tatrách. Ale zase nie o veľa