Na slovenskej pivovarníckej scéne sa objavil nový pivovar, ktorý stavil na nezvyčajnú ponuku. Kočovný pivovar Naive sa totiž zameriava na „kyseláče“. Aby sme to rozobrali na drobnejšie, v jeho ponuke nájdete spontánne kvasené pivá.
Trocha iná ponuka
Za kočovným pivovarom Naive stojí Jozef Zich. Ako hovorí pre portál oPive.sk, k vareniu piva sa dostal už pred vyše desaťročím. „Prvý raz to bolo okolo roku 2012. Vtedy bola okolo mňa na Zahorí vlna domovaričov,“ vysvetľuje Jozef.
Ten si založil pivovar Naive. A prečo práve takéto pomenovanie? „Názov má vyjadrovať jednoduchosť a prístup k výrobe a zrení,“ naznačuje Jozef.
Ten zároveň dodáva, že nepoužíva žiadne high tech metódy. „Využívam len vinárske vybavenie, sudy, kade atď. Najtechnologickejšie zariadenie v mojom vybavení je asi čerpadlo,“ hovorí.
V praxi to vyzerá tak, že pivo navarí kočovne v profesionálnom pivovare a potom ho necháva zrieť vo vinárskej pivnici vo Svätom Jure. Následne experimentuje, keď je pivo miešané buď s ovocím alebo bylinkami.
Ešte viac experimentovania
Dnes Jozef varí pivo v bratislavskom pivovare General a Piešťanskom pivovare ŽiWell. Jeho produkciu môžete ochutnať v podnikoch 100 pív, Bombovar, Kollárko, U Žoltiho, Tap Tap či The Peach.
A aké plány má na najbližšie mesiace pivovar Naive? „Keď sa mi podarí ustáliť si klientelu, rád by som bol začal viac experimentovať ako so surovinami, tak aj metódami,“ naznačuje ďalšie plány Hozef Zich z kočovného pivovaru Naive.