Pivovarníci majú za sebou mimoriadne náročný rok 2024. Aký bol? Priniesol aj nejaké pozitíva? Aj na tieto otázky odpovedajú v našej novoročnej ankete zástupcovia slovenských pivovarov. Dnes sa za pivovarníckym rokom 2024 obzerá Peter Demko, sládok Piešťanského pivovaru ŽiWell.
Ako hodnotíte rok 2024? Čo ho najviac charakterizovalo?
Rok 2024 zapadá do „postkoronovej“ epochy s tým, že niečo sa mierne zlepšuje a iné ešte viac zhoršuje. Za nás rok 2024 charakterizuje hľadanie možností, nastavovanie a optimalizovanie.
Ktoré veci sa vám v roku 2024 najviac podarili?
Podarilo sa nám navariť a predať rozumné množstvo piva. Darilo sa osvedčeným štýlom, ale aj zaujímavým pivným špeciálom. Podarilo sa nám bodovať v pivných súťažiach, čo vždy poteší.
V roku 2024 ohlásilo mnoho pivovarov koniec. Podniká sa vám v sektore ťažšie? Aké zmeny by ste privítali?
Podnikať v posledných rokoch vo výrobe remeselného piva, ale vlastne v gastre ako takom, je veľmi ťažké. Nároky stúpajú, marže klesajú. Zamestnanci uprednostňujú iné odvetvia. Zákazníci sú šetrnejší, opatrnejší. Legislatíva je komplikovaná, štát ako taký nápomocný nie je. A do toho tu mame fenomén českého piva…
S akými ambíciami a plánmi vstupujete do roku 2025?
Ambície odzrkadľujú realitu trhu a jeho možnosti. Chceme variť pivo v najlepšej možnej kvalite a tešiť ním čo najviac ľudí. Viac ako na export mimo našich vlastných prevádzok sa budeme sústrediť na rozumne nastavovanie výroby a vývoj nových produktov. A spoločne s vami dúfať, že dobre časy pre craft ešte prídu…
Prečítajte si aj
Pivovar Flámm: Rok 2024 bol najúspešnejší v histórii, chystáme rozšírenie výroby
Snímka: Piešťanský pivovar ŽiWell