Druhý najväčší pivovar na Slovensku uviedol do prevádzky novú linku na plnenie piva do plechoviek. V Pivovare Šariš, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko, novou technológiou rozšíria kapacity plechovkového piva o tretinu.
Miliónové investície
Po novom tak môžu na východe Slovenska naplniť plechovky o objeme 22-tisíc hektolitrov týždenne. Inováciou prešla aj linka pre stáčanie fliaš, ako aj nová filtračná linka. Pivovarský skupina tak reaguje na dopyt po plechovkách, ktorých v posledných rokoch neustále rastie.
„Už v minulom roku bola vyťaženosť plechovkovej linky na úrovni 90 percent, preto sme sa rozhodli ísť do tejto investície. Vďaka modernizácii môžeme garantovať, že dopyt po pive v tomto type obalov budeme schopní pokryť,“ uviedol Grant Liversage, generálny riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko.
Spoločnosť preinvestovala v pivovare celkovo 4,4 milióna eur. Práve modernizácia plechovkovej linky si vyžiadala najväčší objem peňazí, a to 2,1 milióna eur. Zmodernizovaná linka má nové dopravníky, nové bezpečnostné prvky a kryty, nový plnič a uzavieračku.
Aj nové formáty
V minulosti trhom kolovali špekulácie o tom, že pivovar na východe má neistú budúcnosť. Aj týmito investíciami chce vedenie presvedčiť, že s výrobou piva vo Veľkom Šariši počítajú. „Pivovar v Šariši je pre nás kľúčový, varíme v ňom všetky domáce značky. Ide o najväčšiu investíciu za posledné roky,“ uvádza Martin Grygařík, obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Slovensko.
Na novej linke sa majú plniť všetky formáty plechovkových obalov a objemov značiek Šariš, Topvar, Smädný Mních a ochutené varianty Birellu, určené pre slovenský a maďarský trh. Okrem nich však bude plniť aj české značky, ktoré sa vyrábajú v licencii aj na Slovensku.
„Nová linka dokáže plniť okrem 400 ml, 500 ml a 550 ml po novom aj 330 ml obaly. Modernizácia sa výrazne odrazí na zvýšení efektivity výroby, a to pri zachovaní súčasného počtu zamestnancov. Linku aktuálne obsluhujú šiesti pracovníci,“ priblížil Ján Čerkala, manažér závodu, Pivovar Šariš.
Pivovar Šariš začal s modernizáciou svojich výrobných procesov na jeseň minulého roka. Inštalácia nových technológií sa začala vo februári a trvala tri týždne. Skúšobná prevádzka bola spustená 25.2.2019, následne prebiehalo ladenie linky a začala postupne nabiehať kapacita. Posledná fáza modernizácie bude ukončená v júni, kedy budú na doplnenie kapacity filtračnej a plechovkovej linky nainštalované ďalšie dva tanky na filtrované pivo.
Prečítajte si aj
Svijany stavili na plechovky. Chcú ich plniť nepasterizovaným pivom
Snímka: Plzeňský Prazdroj Slovensko