Remeselná scéna raz „zomrie“ na rozmaznaného zákazníka

pixabay, pivo, jeseň, reštaurácia

Obyčajne tieto blogy píšem vtedy, keď ma niečo nahnevá a má to súvis s pivom. Je to aj tento prípad, ktorý poukazuje na to, akým smerom sa uberá sektor s remeselným pivom vo svete, ale aj u nás. Podnet na napísanie tohto príspevku mi dal kamarát, s ktorým sme sa nevedeli zhodnúť na tom, kde zájdeme na pivo.

Neustále objavovanie

V čom bol problém? On chcel ísť do podniku s pivami, ktoré ešte nepil. „Ja chcem objavovať, nechcem piť stále to isté,“ presviedčal ma. A problém bol na svete. A určite nie je jediným konzumentom, ktorý takto rozmýšľa.

Problémom je to, že naskočiť na takúto davovú psychózu je nebezpečná záležitosť. Aj na našom trhu sú pivovary a podniky, ktoré sa snažia ulahodiť týmto zákazníkom a točia stále niečo nové. V prípade podnikov je to možno pochopiteľné, v prípade pivovarov hrozí prešľapovanie na mieste.

Prečo? Ja nie som pivovarník, ale rád varievam. Ak chcem nejaký recept dobre „vytuniť“ musím ho navariť x-krát, aby som vychytal všetky muchy. Pri varení piva je to to isté. Je veľmi málo pravdepodobné, aby pivovar trafil pivo dokonale na prvýkrát. Áno, stať sa to môže, ale aj slovenská produkcia ukazuje, že takých príkladov je málo.

Radšej jedno, ale poriadne

S novinkami a prvotinami som mal mnoho zlých skúseností, preto mám občas dni, keď neriskujem a objednávam vyskúšané. A oceňujem aj pivovary, ktoré do ponuky posúvajú novinky rozvážne a s patričnou kvalitou.

A tiež ma nebavia reči o tom, že pivo z malých pivovarov môže byť stále rôzne, lebo veď je to „remeselný produkt“. Isté odchýlky sú akceptované, ale nie také, že pivo chutí úplne inak. Keď dokáže babka napiecť buchty dvetisíckrát takmer rovnako, mal by to zvládnuť aj pivovarník. Píšem slovíčko „takmer“, lebo odchýlky sú a vždy budú. Je len otázka, aké veľké budú.

A možno by pritom všetkom stačilo to, aby niektoré pivovary dokonale zvládli jeden štýl a potom sa mohli pustiť do ďalšieho. Ale to by som asi chcel veľa. Zákazník je totiž pán…

***********************************

Guñéz Ulej
Narodil som sa niekde medzi Kyjevom a Prahou. Bez piva si neviem predstaviť deň, ani noc. Pracujem ako IT-čkár v jednej nemenovanej firme a mojim snom je celosvetový mier. Ak máte nejaké postrehy, alebo pivné hlúposti, pošlite mi ich na adresu gunez.ulej@gmail.com.

Prečítajte si aj

Nepaster, posväť sa meno tvoje

Obrázok od Lukas Bieri z Pixabay