Pivo a jeho výroba prináša niekedy aj kuriózne prípady. Jeden z nich sa odohral v Brazílii. Na jednej strane stál sládok, na strane druhej pivovarnícka skupina Anheuser-Busch InBev, pre ktorú dlhé roky pracoval.
„Za to môžete vy“
Spor si všimli viaceré svetové média, medzi nimi aj portál Infobae. Ten priniesol príbeh bývalého zamestnanca pivovaru Ambev, ktorý je najväčším producentom piva v Latinskej Amerike. Ide pritom o dcérsku spoločnosť najväčšej pivovarníckej skupiny na svete Anheuser-Busch InBev.
Bývalý zamestnanec pivovaru sa obrátil na súd s tvrdením, že vďaka pozícii sládka v pivovare sa stal alkoholikom. Súdu tvrdil, že jeho zamestnávateľ ho nútil piť štyri litre piva denne, vďaka čomu sa uňho vyvinul alkoholizmus.
Meno zamestnanca nie je uvedené, išlo však o jedného z hlavných sládkov spoločnosti. Podľa súdnych spisov išlo o osobou zodpovednú za dohľad nad celým procesom výroby piva, vývojom nových receptov a zabezpečením konečnej kvality.
Do pivovaru Ambev nastúpil v roku 1976 vo veku 26 rokov. Pred súdom tvrdil, že v tom čase bol „mladý a neskúsený“. Nespokojný zamestnanec poukázal na to, že v tom čase nebol upozornený na riziká spojené s prácou sládka.
Podľa jeho slov táto pozícia vyžadovala pitie veľkého množstva piva, čo sám vyčíslil na štyri litre denne. „Počas sviatkov a víkendov sa dávka zvyšovala,“ vypovedal na súde.
Neskoro
Bývalý zamestnanec tiež tvrdil, že spoločnosť neprijala preventívne opatrenia ani nevykonala pravidelné prehliadky, ktoré by mohli včas odhaliť jeho stav a umožniť mu vyhľadať pomoc.
Pivovarnícka skupina však voči výhradám bývalého zamestnanca argumentovala tým, že na otestovanie kvality piva nemusí sládok vypiť celý pohár.
Spoločnosť vysvetlila, že proces degustácie spočíva v pití malého dúšku piva, pričom tekutina pomaly preteká rôznymi oblasťami jazyka, aby sa vyhodnotili chute. Zároveň zdôraznila, že jej bývalý zamestnanec mal rozsiahle skúsenosti v tomto odvetví a dostatočné znalosti na pochopenie rizík nadmernej konzumácie.
Pivovar argumentoval tým, že pri konzumácii štyroch litrov piva denne by bolo „ľudsky nemožné“ plniť svoje pracovné povinnosti a úlohy.
Súd prehral
Sládok od bývalého zamestnávateľa požadoval náhradu morálnej a materiálnej ujmy. Na súde však nepochodil. V rozhodnutí sa píše, že príznaky alkoholizmu sa u bývalého zamestnanca začali prejavovať až deväť rokov po prepustení zamestnanca.
Ako sa ukázalo, táto časová os bola kľúčová pre rozhodnutie, pretože pomohla vyvrátiť priamu súvislosť medzi jeho prácou a rozvojom jeho choroby. Navyše sa ukázalo, že sládok vykonával túto pozíciu aj po odchode z Ambev aj v iných pivovaroch.
Len dodajme, že od podania žaloby je zamestnanec na invalidnom dôchodku, pričom ako základnú príčinu uvádza svoj alkoholizmus.
Prečítajte si aj
Ako zaniká legenda. Smrť majiteľa vyplavila problémy pivovaru
Ilustračná snímka: Freepik