Slováci sa podpisujú pod viaceré európske pivá. Môže to skončiť

Slad

Možno to bude znieť na prvý pohľad ako hlúposť, ale slovenský rukopis je na viacerých pivách, ktoré sa pijú v Európe. Ako je to možné? Viaceré európske pivovary využívajú pri varení piva slad zo slovenských sladovní. A nie je ich málo. Vlani bolo Slovensko šiestym najvýznamnejším exportérom sladu v Európe. Trendy na ďalšie obdobie však nie sú pozitívne.

K horšiemu

Podľa Slovenského združenia výrobcov piva a sladu dnes na Slovensku funguje sedem sladovní. V roku 2018 prekročila celková výroba sladu úroveň 290-tisíc ton, čo je doteraz najviac za posledných desať rokov.  Z celkového množstva sladu vyrobeného na Slovensku potrebujú naše pivovary približne jednu pätinu. Zvyšok sa predáva pivovarom do zahraničia.

Za normálnych okolností by sladovne kupovali sladovnícky jačmeň od našich pestovateľov, je ho však málo. Združenie upozornilo na to, že za posledných 10 rokov osevné plochy klesli o polovicu.

„Vzhľadom na výrazný pokles výmery osevných plôch jačmeňa jarného a skutočnosť, že približne len 40 percent úrody jačmeňa jarného dosiahne sladovnícku kvalitu, chýba slovenským sladovniam každý rok 50- až 100-tisíc ton sladovníckeho jačmeňa, ktorý musia dovážať zo zahraničia,“ hovorí Tomáš Ševčík, viceprezident Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Nové postupy

Sladovne by privítali, ak by sa jačmeňa pestovalo viac. Pomôcť majú aj nové postupy. „V posledných rokoch sa napríklad úspešne testuje vysievanie jačmeňa jarného na jeseň v južných regiónoch Slovenska. Tieto výsledky a skúsenosti vzájomne zdieľame a aj takýmto spôsob sa snažíme zvýšiť záujem o pestovanie sladovníckeho jačmeňa na Slovensku a zabrániť tomu, aby sladovnícky jačmeň mizol z našich polí“, dopĺňa Ševčík

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu pravidelne organizuje podujatia, prostredníctvom ktorých sa snaží poskytovať poľnohospodárom odborné informácie o efektívnom pestovaní sladovníckeho jačmeňa.

„Organizovaním odborných podujatí sa snažíme motivovať poľnohospodárov, aby navýšili hektárové výmery jačmeňa jarného, respektíve, aby sa k jeho pestovaniu vrátili. Ak tak urobia, vsadia na plodinu, ktorá ide dobre na odbyt a prispejú k tomu, aby sa naše pivo aj naďalej varilo najmä z nášho jačmeňa,“ zdôrazňuje prezidentka združenia Jana Shepperd.

Prečítajte si aj

Ako z nás súdruhovia a Holanďania veľmoc spravili

Snímka: SZVPS