Také „slovenské riešenie“ v americkom pivovare v Rači

Na tomto mieste som chcel pôvodne rozoberať Pivobrana Beer Fest. Najmä prepojenie marketingu a malých remeselných privovarov. Po udalostiach, ktoré sa stali v dUb Brewing v Rači, som však zmenil tému. Najprv som bol nahnevaný, potom sklamaný a teraz sa vo mne miešajú oba pocity.

Začnem úplne na začiatku. Na pivovar od Matta som sa veľmi tešil. Viem, že na Slovensku je veľké množstvo pivovarov, tento mal byť úplne iný. Už len tým, že hlavný sládok bol Američan. Kto navštívil túto krajinu a ochutnal ich pivo musí uznať, že je to úplne iný level. Ich pivá sú originálne, občas šokujúce, občas úplne jednoduché. Na ich produkciu by platili všetky možné prívlastky.

Práve takúto pestrosť mal na Slovensko priniesť aj Matt. A aj ju priniesol. Jeho pivá boli skutočne iné, v našich podmienkach netuctové. A to na tom bolo krásne. Slovenské remeselné pivo získalo týmto pivovarom nový rozmer. Ďalšiu farbu do pomyselnej zlatej dúhy.

Vždy keď som pil pivo z dUb Brewing, vnímal som aj jeho príbeh. Všetci vedeli, že cesta k otvoreniu pivovaru bola nesmierne dlhá a problematická. Najmä, keď Matt pôvodne chcel figurovať v projekte na Miletičke, nakoniec sa však obe strany nedohodli. V Rači zase dlhú dobu riešil byrokratickú mašinériu príznačnú pre Slovensko.

Čo stalo za problémami v Rači vedia len traja páni, ktorí ich vyriešili  tak, ako ich vyriešili. Ok, ak neboli spokojní s vedením pivovaru, mali právo to riešiť. V nadnárodných korporáciách je takto prax bežná, nie však v prostredí remeselného piva. Je to podobné, ako keby svetová kapela vyhnala svojho speváka a potom sa tvárila, že to utiahne sama. Aj keby mali pravdu, aj keby bolo smerovanie pivovaru pod vedením Matta nerentabilné a deštruktívne, nemali to robiť takýmto spôsobom.

Nové vedenie podniku sa môže oháňať čestnosťou i dodržiavaním dohôd. Takto sa však veci nemajú neriešiť. Porazení sú teraz všetci. A čo bude ďalej s račianskym pivovarom? Zámerne píšem račiansky pivovar a nie pivovar dUb Brewing. Je totiž veľmi pravdepodobné, že majitelia pivovar premenujú, aby sa zbavili negatívnej karmy. A či im to pomôže? Veľa bude záležať od odberateľov aj od zákazníkov. Nový dUb Brewing to však bude mať nesmierne ťažké. Nebude totiž pokračovať od nuly, jeho pozícia je v ťažkom mínuse.

Ja toto pivo piť nebudem, keďže za pivom hľadám aj akýsi príbeh. A tu ho síce vidím, ale nechcem si ho pripomínať. Aj preto podporujem bojkot, ktorý sa medzi pivovarníckou komunitou formuje. Je to asi jediná cesta ako vyjadriť spolupatričnosť s Mattom.

A možno by tu bola ešte jedna možnosť. Volá sa Crowdfunding a využíva systém kolektívneho financovania nejakého projektu. Je to dlhá cesta a kto vie, či je ešte snaha absolvovať ju. Možno je to však ďalší krok, ako si napraviť horkastú pachuť v ústach. Tentokrát však pachuť nepochádza z pokazeného piva, to sa dá pochopiť. Je to pachuť zo správania ľudí.  Ale viete čo? Karma je zdarma a v tejto súvislosti má napadá výrok z kultového filmu. Radšej ho tu nebudem písať …

Snímka: M.W.

************************************

Guñéz Ulej
Narodil som sa niekde medzi Kyjevom a Prahou. Bez piva si neviem predstaviť deň, ani noc. Pracujem ako IT-čkár v jednej nemenovanej firme a mojim snom je celosvetový mier. Ak máte nejaké postrehy, alebo pivné hlúposti, pošlite mi ich na adresu gunez.ulej@gmail.com.

Článok bol aktualizovaný