Zatvoril pivovar: „Pochopil som, že gastro na Slovensku nie je cesta“

Slovensko má o jeden remeselný pivovar menej. Svoje brány v tichosti zavrel pivovar Zámčan, ktorý od roku 2017 varil pivo v Nových Zámkoch. Majiteľ pre portál oPive.sk hovorí, že k rozhodnutiu ukončiť produkciu piva prispelo viacero faktorov.

Medzi menšími

Pivovar Zámčan vznikol v čase boomu malých remeselných pivovarov. Pôvodne ho mali otvárať v priebehu roka 2016, nakoniec sa tak udialo až nasledujúci rok.

„Ako to pri prestavbe ide, vždy zistíte, že rozpočet je vám nanič a oproti pôvodnému sa všetko predraží troj- až päťnásobne. Nechceli sme sa zadlžovať a preto sme niekedy museli aj čakať, kým sme na to zarobili,“ približoval počiatočné problémy majiteľ pivovaru Tibor Hlavička.

Pivovar bol súčasťou reštaurácie Header`s Beer & Pizza, keď chcel vlastným pivom spestriť ponuku. „Máme v pláne ponúkať viacero druhov piva, chceli by sme do mesta priniesť rôznorodosť, či už vo forme vrchne či spodne kvaseným pív. Do budúcna chceme experimentovať, ale najprv chceme pracovať na udržaní kvality a ponúkaní vyrovnanej chuti,“ naznačoval ešte v roku 2017 majiteľ.

Len pre doplnenie, pivovar mal kapacitu na úrovni 600 hektolitrov piva ročne. Z tohto pohľadu sa zaraďoval medzi menšie minipivovary na Slovensku.

Viaceré komplikácie

Bohužiaľ pre pivovar, veľa pokojných rokov nezažil. Už po troch rokoch totiž trh výrazným spôsobom ovplyvnila pandémia.

„V podstate sme boli vyše pol roka zatvorení, čo sa do budúcna negatívne prejaví aj v zmene správania zákazníkov – tých podstatne ubudne, menej sa bude chodiť von, viac konzumovať po chatách, bytoch, domoch a dovolenkách,“ hovoril na konci roka 2021 majiteľ pivovaru.

Poukázal na to, že jeho pivovar leží v „nesprávnej lokalite. „Výhodu budú mať pivovary, ktoré zásobujú siete a/alebo sú umiestnené v turistických centrách. Žiaľ, náš pivovar nespadá ani pod jedno a kapacitne by sme ani nezvládli predaj ďalej,“ avizoval.

Pivovar v Nových Zámkoch zavreli ešte v priebehu minulého roka. Reštauráciu prevzal nový majiteľ. Tibor Hlavička hovorí, že dôvodov na ukončenie prevádzky pivovaru bolo viacero.

„Najdôležitejším bola zmena podnikania. Či to bol osud, alebo náhoda, pokazilo sa nám chladenie na pivovare a nevedeli sme niekoľko týždňov zohnať servisnú firmu, ktorá by nám ho opravila. Tak som sa prihlásil na chladiarenské kurzy, prečítal desiatky kníh a už dva roky podnikám v chladiarenskom biznise,“ približuje zlomový okamih.

„Pomohla“ aj pandémia

Hlavička hovorí, že počas pandémie pochopil, že gastro nie je cesta, ktorou chce ísť do konca života. „Gastro je segment, ktorý je vždy najviac postihnutý krízou. Ako prvý do nej vstupuje, posledný vychádza. Má najväčší problém so zamestnancami, pracuje sa v ňom nonstop a hlavne v časoch, keď ľudia chcú oddychovať a nie tráviť v práci,“ vysvetľuje

Pivovar Zámčan 2021

Bývalý majiteľ pivovaru hovorí, že návyky zákazníkov sa zmenili. „Aj postoje všetkých vlád boli vždy útočné voči gastronómii a cestovnému ruchu na Slovensku. Žiaľ, Slovensko je najmenej navštevovaná krajina v rámci Európskej únie a jedna z najmenej navštevovaných v rámci Európy. To sa samozrejme odzrkadľuje aj na tržbách a ziskoch v gastronómii a pivovarníctve,“ hovorí Hlavička.

Poukazuje aj na fakt, že veľkú časť piva dovážame zo zahraničia aj napriek tomu, že u nás vieme vyrobiť kvalitné pivo.

Technológia pivovaru je tak na predaj. „Technológia pivovaru je na predaj. Pozostáva z varne 500l a 6x 500l CK tankov, umývačky súdov, HopGunu a na sklade cca 20 súdov hlavne 30-litrových sudov,“ vysvetľuje Hlavička.

Ak by ste mali záujem o pivovarnícku technológiu či vybavenie, môžete kontaktovať priamo Tibora Hlavičku mailom kotlyaklimy@gmail.com alebo telefonicky na 0905-499-049.

Aj príklad pivovaru Zámčan ukazuje, že nie všetky lokality na Slovensku dokážu uživiť remeselný pivovar. Dôležitá je kombinácia dobrej kúpyschopnosti, vhodnej lokality aj akejsi tradície. Ak by Zámčan fungoval vo väčšom meste a ponúkal rovnaký produkt, asi by dokázal prežiť. Ale to len polemizujeme.

Prečítajte si aj

Pivovarník: „Končím. S touto krajinou už nechcem mať nič spoločné“

Snímky: Pivovar Zámčan