Pred dvoma rokmi oslávil pivovar Kastelán v Oravskom Podzámku desať rokov. Patril medzi tých producentov piva, ktorí spojili svoje sídlo s turisticky vyhľadávanou lokalitou. Dnes už to neplatí. Pivo sa pod Oravský hradom už nevarí.
V čase boomu
Slovensko v rokoch 2014 až 2016 zaznamenávalo zlaté pivné časy. Nové pivovary pribúdali ako huby po daždi. Remeselné pivo sa stávalo hitom a zákazníci ho vyhľadávali. Práve v tomto období vznikol aj pivovar Kastelán v Oravskom Podzámku.
Pivovar s vlastnou reštauráciou otvorili v apríli 2013. „Varíme predovšetkým pivá plzenského typu – ležiaky svetlý Thurzo 12° a polotmavý Korvín 12°,“ prezrádzal pre oPive.sk v októbri 2014 spolumajiteľ pivovaru Radoslav Válapka.
Mená jednotlivých pív pritom pivovar vymýšľal podľa bývalých pánov či obyvateľov hradu. Pivovar sa pritom zaradil medzi najmenšie minipivovary v krajine. Jeho kapacita bola nastavená na 360 hektolitrov.
Už len kočovne
Pivo navarené priamo pod Oravským hradom však už nekúpite. Majiteľ pivovaru pre portál oPive.sk potvrdil, že museli urobiť zmeny.
„Kastelán pivo sa nevarí v prevádzke Zámocká 4, Oravský Podzámok, a to z dôvodu, že sa nám nepodarilo po zmene nájomcu prevádzky reštaurácie dohodnúť adekvátneho sládka a zabezpečiť dostatočnú starostlivosť o pivo,“ prezrádza Radoslav Valápka.
Značka Kastelán však z pivného trhu nezmizla a pivo pod týmto označením si naďalej budete môcť kúpiť.
„V súčasnosti pivovar Kastelán varí pivo kontraktuálne v pivovare Sandorf. Naše pivo je na výčape aj vo fľašiach v Oravskom Podzámku v hoteli Palatín, v Staromeštianskej pivotéke v Bratislave, ale aj v iných prevádzkach,“ hovorí majiteľ pivovaru.
Slovenský pivný trh zažíva turbulentné časy, ktoré ovplyvnila pandémia, energetická kríza, ale aj meniace sa preferencie spotrebiteľov. Navyše, majitelia pivovarom musia čeliť rôznym výzvam od hľadania zamestnancov až po rentabilitu svojich prevádzok.


