Sprau Breaker. Tak sa volá pivo, ktoré mieri na slovenský trh. Je v niečom špecifické a môžeme ho označiť za prvé svojho druhu u nás. Na jeho výrobu bol totiž použitý bôb obyčajný. O jeho zrod sa pričinil Imrich Nógell, ktorého poznáte aj ako autora z našich stránok.
Pivný experiment
Kedy vznikla myšlienka navariť pivo z bôbu? Imro hovorí, že nápad vznikol v úvode tohto roka. „V januári som sa zúčastnil na konferencii Central European Brewers Conference 2025, kde mal prednášku Artur Kaminsky z Viking Maltu. Artur nám porozprával, ako vyvinuli Sprau slad z bôbu obyčajného, aké ma výhody a podobne,“ približuje Imro s tým, že s prednáškou aj toto pivo ochutnali.
S Arturom sa Imro stretol aj na Slovensku. „Pýtal som sa ho, kedy bude na našom trhu Sprau slad. Slovo dalo slovo, jedno pivo šlo za druhým pivom. Nakoniec ma oslovil, či by som nechcel byť ambasádorom tohto sladu na Slovensku. Trochu som sa zamyslel a kývol som na to,“ hovorí Imro.
Ten pôvodne uvažoval nad tým, že prvým pivom z bôbu bude Stout alebo Porter. „Pri rozhovoroch s Lukášom Borčínom z Galganu, sme sa nakoniec rozhodli, že by to malo byť pivo svetlé. A tam už to bolo jednoduché, dohodli sme sa na Old School West Coast IPA. Finálny recept je výsledkom, dosť dlhých debát,“ hovorí.
Premiéra na ceste
Prvé slovenské pivo z bôbu sa varilo v pivovare Galgan. „Je to kooperačné pivo medzi mnou a nimi. Mali sme rešpekt pred sladom, nakoniec to šlo pomerne hladko a pivo nám chutí. Dúfame, že aj zákazníkom,“ smeje sa Imro.
Pivo bude mať premiéru na Salóne piva. Následne by malo byť na výčapoch vo vybraných bratislavských podnikoch.
Imro naznačuje, že nemusí zostať len pri jednom pive zo Sprau sladu. „Rozmýšľal som, že by z toho mohla byť pekná rada Sprau pív, avšak, ešte nevieme, ako toto pivo zaboduje u zákazníkov. Zatiaľ ešte nemám žiadne plány. Nič však nie je nemožné,“ naznačuje.
Imro je známy aj ako degustátor a porotca na pivných súťažiach. Ako vníma situáciu na slovenskom trhu? Hovorí, že je zložitá. „Je stále ťažšie zaujať zákazníka a rovnako dosiahnuť aj zisk. Toto je samozrejme problém na celom svete, slovenský trh je však malý a špecifický,“ uzatvára rozprávanie Imrich Nógell.
Prečítajte si aj
Pivný úlet roka? Kapustové pivo zo Stupavy (Phillyp’s Sour Ze Love)




