Keď sme pred rokom ochutnali pivo s názvom Barrel Aged Chocolate Stout, šli sme z neho do kolien. Pivo, ktoré podľa pivovaru zrelo v dubovom sude po pivovici, bolo tip-top. Potešili sme sa, keď sme v rámci balíka pív pivovaru Sandorf opäť objavili aj toto pivo. Nebola na ňom žiadna doba spotreby, tak sme brali to, že ide o archívny kúsok, ktorému čas nevadí. Tak sme sa ho koncom minulého roka rozhodli opäť otestovať. Pivo sme kúpili ešte koncom septembra.
Názov piva: Barrel Aged Chocolate Stout
Pivovar: Prievalský pivovar Sandorf
Druh piva: Stout
Krajina: Slovensko
Stupňovitosť: 16°
Obsah alkoholu: 7,1 %
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, kvasnice.
Cena: Za multipack piatich pív sme zaplatili 11,36 eura.
Farba: Čierna. Pri pohľade do protisvetla zachytíte fialový odtieň.
Pena: Stredne vysoká, pomerne rýchlo padala.
Vôňa: Červené víno dominuje. Okrem neho zachytíte náznaky čokolády, karamelu, višní aj kávy.
Chuť: Sladový základ je stredne výrazný, rezkosť ideálna. V chuti dominuje linka po červenom víne. Ostatné zložky sú v úzadí. Rozoznať môžeme kávu, višne, čokoládu. Horkosť je nevýrazná. Doznievanie kyslasté s ovocnou stopou.
Zhrnutie
Nie, tak čas tomuto pivu neprospel. Ako keby sme pili kyseláč. Ale toto podľa etikety nie je kyseláč, ale Stout. A veruže je v ňom málo jeho znakov. Kyslosť dominuje a prebíja všetko ostatné, žiadna rovnováha. Za nás je to dnes 5,5 bodu. Za nás sklamanie.
Alebo sme mali k tomuto pivu pristupovať inak? Možno by pomohla nálepka či priložené vysvetlenie. Zákazníkov treba aj vzdelávať a to sa my radíme k tým informovanejším.