Pivovar Trogár má nového sládka. Ohlasuje veľký reštart

Trogár, Nitra, reštart, nitrianske pivo

Ak ste navštívili jarnú edíciu posledného Salónu piva, asi ste museli byť prekvapení zastúpením a ponukou nitrianskeho pivovaru Trogár. Ten sa podobným podujatiam doteraz vyhýbal. Najbližšie mesiace to však majú zmeniť. V Nitre reštartovali celú koncepciu a ohlasujú viaceré zmeny.

Známe meno

Základnou novinkou v nitrianskom pivovare je nová posila. Meno Michal Gróf nie je na pivovarníckej scéne vôbec nové. Mnohí ho poznajú z pôsobenia v spoločnosti NextHop, ktorá dodáva suroviny pre pivovary. Ako sám hovorí, spolupráca nevznikla zo dňa na deň.

„Môj vstup do pivovaru je vyvrcholením dlhodobejšej spolupráce, ktorá začala po odchode bývalého sládka. Pivovar začal nakupovať suroviny v NextHop, a keďže vlastníci pivovaru sa snažili o dosiahnutie čo najvyššej kvality a o zlepšenie receptúry vyrábaných pív, obracali sa s týmito otázkami na mňa,“ začína rozprávanie pre portál oPive.sk Michal.

Častokrát sa pritom riešili aj otázky, ktoré bolo potrebné overovať aj v praxi. K spolupráci tak nebolo ďaleko. „Keď teda prišla ponuka na užšiu spoluprácu a vstup do pivovaru súhlasil som. Na jednej strane to beriem ako osobnú výzvu, nastúpiť do zabehnutého pivovaru, kde nie je možnosť skúšať nové postupy a inovácie by pre mňa nebolo lákavé a taktiež by tam moje schopnosti neboli využité,“ naznačuje Michal.

„Na strane druhej považujem Trogár za stále známejší nitriansky pivovar medzi bežnými ľuďmi, ktorí sa nepohybujú v sfére remeselného piva, a napriek určitým kolísaniam s výrobou bol po jeho pive stále pomerne veľký dopyt,“ vysvetľuje a dodáva, že práve stabilita výroby a dodávka kvalitnej produkcie je preňho jednou z priorít.

Nový proces

Michal bude mať na starosti všetky veci spojené s výrobou, manažovanie pivovaru zostáva na pôvodných majiteľoch. „Stále sa venujem NextHopu na 100%, takže čas na kompletné riadenie pivovaru nezostáva. Z hľadiska výrobného procesu sa mení prakticky všetko – od varnej vody,  cez využívanie plného potenciálu varnej technológie a kvasných tankov, vedenia kvasných procesov, čistenia a sanitácie, až po samotné stáčanie piva do obalových materiálov,“ hovorí.

S nástupom nového sládka sa mení aj portfólio pivovaru. „Pravidelne budú dostupné tri pivá – 105ka , 115ka a 125ka, nazvané podľa ich pôvodného extraktu, tzn. 10,5%, 11,5% a 12,5%. 105ka je svetlé, vrchne kvasené pivo pri nižších teplotách hybridným kmeňom kvasiniek, chmelené ušľachtilými odrodami chmeľu. Je to naša náhrada za klasický ležiak do teplých letných mesiacov. 115ka je voňavý single hop Pale Ale s ľahkou pitelnosťou. 125ka je už viac nachmelená a aromatická APA trochu tmavšej farby,“ predstavuje portfólio Michal.

Všetky pivá majú byť vyrábané výhradne zo sladov Simpsons a Dingemans. Okrem základného portfólia pivovaru budú pravidelne dostupné rôzne špeciály. „Venovať sa budeme hlavne vrchne kvasením pivám, nevylučujem však, že príležitostne navaríme skutočne poctivý ležiak,“ naznačuje Michal.

Aj do fliaš

S novým portfóliom súvisí aj väčšia expanzia pív z Nitry. „Takmer každý letný víkend bude náš stánok na rôznych akciách po celom Slovensku, okrem toho už prebieha oslovovanie nie iba prevádzok s remeselným pivom ale aj obchodných sietí, reštaurácií a športových areálov, kde by sme radi umiestnili fľaškové pivo. Onedlho bude spustená nová webová stránka pivovaru, kde budú uvedené všetky informácie o dostupnosti našich pív, tak ako aj na sociálnych sieťach,“ hovorí sládok.

Ciele na ďalšie mesiace má jasné. „V prvom rade zabezpečiť stabilnú kvalitu výrobkov a priniesť na trh radu špeciálov, ktoré pivovar Trogár doteraz nevyrábal. Spokojný budem ak budú spokojní zákazníci, pivo im bude chutiť a budú ho vyhľadávať čo najviac,“ uzatvára rozprávanie Michal Gróf.

Prečítajte si aj

Krebs: V tomto roku pripravujeme veľa pivných noviniek

Snímky: Pivovar Trogár