Druhý najväčší pivovar na Slovensku v týchto dňoch realizuje jednu z najväčších investícií za posledné desaťročia. Pivovar Šariš totiž mení varňu. Investícia za 4,6 milióna eur ma zvýšiť kapacitu výroby aj zefektívniť výrobu.
Modernizácia pivovaru
V pivovare Šariš práve prebieha najväčšia investícia za posledných 30 rokov. V pivovare na východe republiky v týchto dňoch inštalujú nové kotly, vírivú kaďu, zberač sladiny a šrotovník. Viac než deväť metrov dlhý a viac ako 8 ton vážiaci zberač sladiny bol privezený v jednom kuse, no kotly a kaďa museli byť pre svoje obrie rozmery prevážané po častiach.
„Do novej varne investujeme 4,6 milióna eur. Navýšime jej kapacitu a zmodernizujeme celú prevádzku. Aj v súčasnosti je proces varenia riadený počítačmi a varňa je do značnej miery automatizovaná, vďaka rekonštrukcii však dosiahneme ešte vyššiu automatizáciu a kvalitu riadenia varenského procesu,“ hovorí Petr Kwaczek, manažér závodu Veľký Šariš.
Podľa jeho slov dôjde k energetickej úspore tepla, elektriny a vody i k zníženiu strát extraktu v procese varenia, a to až o 25 percent. Celkovú investíciu plne hradí Plzeňský Prazdroj Slovensko, vlastník pivovaru.
Viditeľné zmeny
Pivovar hovorí, že prvá fáza rekonštrukcie, ktorou boli prípravné stavebné práce, sa začala hneď po letnej sezóne. V týchto dňoch boli do pivovaru dopravené najdôležitejšie a najmasívnejšie komponenty rekonštrukcie – kotly, zberač sladiny, vírivá kaďa a šrotovník – ako aj všetko potrebné na ich inštaláciu.
Za viac ako 18 hodín ich do Veľkého Šariša priviezlo 21 kamiónov z Burgstädtu v Nemecku. Na určené miesto v pivovare sú prepravované pomocou žeriavu, čím sa začne druhá fáza obnovy – samotná inštalácia technológie varne. Nahradia sa tak staré rmutovacie kotly, vymení sa vírivá kaďa, šrotovník a zberač sladiny. Suché šrotovanie sladu bude nahradené novým zariadením na mokré šrotovanie.
„Viditeľným výsledkom rekonštrukcie vo Veľkom Šariši bude spojenie celej technológie varne, ktorá bola doteraz v dvoch budovách, do jedného homogénneho priestoru. Všetky nové kotly vo varni budú nerezové. Zmení sa tiež lokalita riadiaceho velína pre obsluhu – aj ten bude priamo vo varni,“ doplňuje Kwaczek.
Navýši sa aj maximálna kapacita varne zo súčasných 60 várok na 68 várok za týždeň, čo je približne päťtisíc hektolitrov piva týždenne.
Inštalácia a prepojenie novej technológie na existujúce časti pivovaru bude prebiehať až do marca budúceho roka. Priebeh rekonštrukcie nebude mať žiaden dopad na výrobu. Počas prác bude pivovar naplno pokračovať v produkcii piva. Prvá várka piva uvareného v novej varni sa očakáva na jar 2025.
Automatizácia
Nové kotly sú podľa pivovaru vybavené pokročilou výhrevnou technológiou, ktorá umožní flexibilné použitie tepla podľa objemu surovín. Práve tento aspekt zníži tepelné straty a energetické náklady.
Po inštalovaní nových zariadení sa očakáva štvrpercentná úspora tepla a dvojpercentná úspora vody. Znížiť by sa mala aj spotreba elektrickej energie. Vďaka novej technológii dôjde i k zníženiu tvorby emisií, a to až o 128 ton oxidu uhličitého ročne.
S modernizovanou technológiou bude pivovar pripravený nahradiť výhrevné médium, ktorým je para vyrábaná zo zemného plynu, za horúcu vodu, čo prispeje k ďalšiemu znižovaniu emisií oxidu uhličitého.
Horúcu vodu získa pivovar z odpadového tepla vyrábaného pri pracovných procesoch výroby pomocou tepelných čerpadiel. Inštalácia samotných tepelných čerpadiel je na pláne v priebehu nasledujúcich piatich rokov.
Rekonštrukcia varne nasleduje po ďalších investíciách v pivovar. V roku 2019 pivovar spustil novú filtračnú linku na filtrovanie piva za 1,8 milióna eur a v tom istom čase bola navýšená kapacitu plechovkovej linky za približne 2,1 milióna eur.
V roku 2023 sa pivovar zameral na modernizáciu kotolne v hodnote 1,2 milióna eur. Kotolňa je teda pripravená tak, aby v čase, keď bude na Slovensku k dispozícii, mohla spaľovať vodík vyrobený z obnoviteľných zdrojov energie.
Prečítajte si aj
Šariš IPA skončila. Záujem o vrchne kvasené pivá klesá, tvrdí Prazdroj